Projektom “Adaptacija toaleta i izmjena ulaznih vrata”, Udruženje žena Žad iz Glamoča i Centar za građansku suradnju su proveli aktivnost nabavke i zamjene ulaznih vrata u prostorije udruženja, koja nisu bila funkcionalna. Postavljena su nova PVC vrata koja su funkcionalna i članice udruženja ali i ostalih udruženja i građana/ki koji imaju i koriste prostorije u Narodnom univerzitetu Glamoč, od sada mogu neometano dolaziti i koristiti prostorije.

Udruženje žena Žad osnovano je 2020. godine u Glamoču kao odgovor na potrebu okupljanja žena ali i kreativnog provođenja vremena. Udruženja je sudjelovalo u nekoliko humanitarnih akcija, na raznim manifestacijama i Glamoču i šire, surađuju sa udruženjima žena iz drugih općina/gradova, a svakodnevno održavanju kreativne radionice na kojima izrađuju razne rukotvorine. 

Kao doprinos projektu, Udruženje žena „Žad“ uz financijsku podršku Općine Glamoč, obnovili su toalet koji je bio u lošem stanju i već dugi niz godina nije bio u upotrebi. Postavljena su nova vrata na wc-u te je opremljen sa svim potrebnim stvarima, zidovi su sanirani i postavljene su pločice radi bolje izolacije.

Članicama Udruženja „Žad“ ali i svim korisnicima/cama prostorija u Narodnom univerzitetu Glamoč je napokon omogućeno korištenje pitke vode, održavanje higijene prostorija udruženja.

Ukupna vrijednost projekta je 3.756,78 BAM, od čega je iznos granta 1.974,95 BAM, doprinos općine Glamoč je 1.469,33 BAM, a volonterski doprinos članica udruženja iznosi 312,50 BAM.

Osnaživanjem kapaciteta organizacija civilnog društva i mjesnih zajednica te uključivanjem građana/ki i aktera iz zajednice u rješavanje lokalnih problema potičemo zajednički rad na lokalnom razvoju i promoviramo pozitivne primjere društvene angažiranosti u zajednicama. 

Projekt „Adaptacija toaleta i izmjena ulaznih vrata“ Udruženje žena Žad iz Glamoča realiziran je u okviru USAID projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruženje građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *