U ljeto 2015. godine požar je zahvatio ogromne površine šume i pašnjaka u Općini Bosansko Grahovo, pričinjena je materijalna šteta u mnogim naseljima, a posebno u selu Korita.

Kako općina nije imala plan protupožarne zaštite niti opremu za početno gašenje, stanovnici sela Korita su se samoinicijativno i dobrovoljno udružili s ciljem da zaštite ljude i imovinu, da pokušaju na organiziran način zaustaviti vatrenu stihiju i „spasiti što se još moglo spasiti“ riječi su predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Korita iz Bosanskog Grahova, Ivice Ivanovića.

Upravo iz ove prirodne nesreće potekla je i inicijativa da se osnuje prvo dobrovoljno vatrogasno društvo s ciljem zaštite od požara na području općine Bosansko Grahovo.

DVD Korita u akciji gašenja požara

DVD Korita je registrirano i djeluje od 18.11.2015. godine, a misija je  otklanjanje uzroka požara i drugih nepogoda, stvaranje uvjeta za kvalitetan i siguran život na području Bosanskog Grahova sa naglaskom na uključivanja što većeg broja građana, a posebno mladih u njihove aktivnosti.

Projektom „Jačanje kapaciteta DVD Korita“ dobrovoljno vatrogasno društvo iz Bosanskog Grahova je osnaženo nabavkom mlaznice koja će članovima društva povećati razinu sigurnosti i olakšati buduće intervencije na nepristupačnim terenima i borbu sa požarima. Mlaznica s vitlom je dio opreme koji je moguće instalirati na odgovarajuće vozilo ovisno o potrebama na terenu i u kratkom roku intervenirati te zaštititi imovinu i ljude što je i misija njihovog volonterizma. Kao doprinos projektu, DVD Korita su od vlastitih sredstava nabavili deset pari vatrogasnih čizama za članove društva, a ukupna vrijednost projekta „Jačanje kapaciteta DVD Korita“ je 10.742,25 KM.

U proteklih šest godina, DVD Korita su svojim radom, zalaganjem i pomaganjem u gašenju požara i u drugim općinama, ali i prekogranično, stekli mnogo prijatelja i uspostavili suradnju te osnažili svoje kapacitete. Vatrogasna društva iz Hrvatske donirala su im opreme za početno gašenje, brentače, vatrogasna odjela, kacige, čizme. Od DVD Oprtljaj iz Istre dobili su prvo navalno vozilo, od Javne postrojbe Zadar su dobili drugo vozilo, a DVD Kaštel Gomilica donirao im je vozilo zapremine 12000 litara koje služi i za snabdijevanje stanovništva pitkom vodom jer su redukcije i nestašice vode čest slučaj na području Općine, ali im koristi i za dopremanje veće količine vode na požarište.

Uz financijsku pomoć prijatelja, volontera iz Trevisa, Italija, Dobrovoljno vatrogasno društvo Korita je kupilo obiteljsku kuću u Bosanskom Grahovu te su u procesu formiranja Vatrogasnog doma koji je za sada djelomično renoviran, uređen i opremljen za skladištenje opreme i vozila.

Osnaživanjem kapaciteta organizacija civilnog društva i uključivanjem aktera iz zajednice u rješavanje lokalnih problema potičemo zajednički rad na lokalnom razvoju i promoviramo pozitivne primjere društvene angažiranosti u zajednicama. 

Projekt „Jačanje kapaciteta DVD Korita“ Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Korita“ iz Bosanskog Grahova realiziran je u okviru projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruženje građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *