Udruga roditelja djece s posebnim potrebama „PUT U ŽIVOT“ (PUŽ) je osnovana 2019. godine s ciljem okupljanja što većeg broja roditelja djece sa smetnjama u razvoju, prikupljanje novčanih sredstava za operacije i rehabilitaciju djece, nabavku ortopedskih i sličnih pomagala i povećanje kvalitete života osoba sa teškoćama.

„Naša želja je zapošljavanje nekoliko osoba, stručnjaka, koji bi osim administrativnih poslova omogućili da Udruga bude svakodnevno otvorena, ali i pružili psihosocijalnu podršku roditeljima i djeci“.

Dugoročni ciljevi, odnosno vizija Udruge je osnivanje Zajednice za život uz podršku za osobe sa posebnim potrebama, kao i organizacija Dnevnog boravka za djecu i odrasle i otvaranje Senzorne sobe. 

Udruga organizira razne radionice, posjete, druženja i implementira projekte, održava redovno okupljanje članova najmanje jedan put tjedno, članovi/ce izrađuju i prodaju pozivnice i zahvalnice za vjenčanja, kao i različite rukotvorine, redovno ugošćuju osobe iz različitih društvenih sfera, a pokrenuli su i Stručni tim volontera za pružanje različitih tretmana (fizioterapija, defektologija, logopedija te psihološki tretmani).

Posebno treba istaknuti Ljetni kamp za osobe s invaliditetom koji su zajedno organizirali Udruga PUŽ i Marijanska vinkovska mladež tijekom kolovoza 2021.godine. Uz podršku volontera iz MVM, ali i drugih organizacija i institucija: Grad Livno, World Hope International, Livanjska zajednica Frankfurt, Pomozi.ba, Srednja strukovna škola Silvije Strahimir Kranjčević, održan je petodnevni kamp sa brojnim aktivnostima, radionicama i igraonicama. Kamp je prepoznat u javnosti kao prilika ali i odgovornost da se kontinuirano i sustavno radi na inkluziji osoba s invaliditetom te odraslih i djece s posebnim potrebama u zajednicu tijekom cijele godine.

Upravo iz prepoznatih potreba za članove Udruge PUŽ nastao je i projekt „Kuhajmo zajedno!“. Korisnici PUŽ-a, djeca i odrasle osobe sa teškoćama u razvoju nakon završetka srednje škole, a većina ih je završila smjer za pomoćnog kuhara, nemaju priliku aktivno koristiti stečeno znanje i iz toga je proizišla ideja za kuharskim radionicama.

S obzirom da prostorije Udruge nisu bile adekvatno opremljene za izvođenje radionica, uglavnom zbog loše organizacije i manjka prostora, kao i nemogućnosti nadzora od strane odrasle osobe, projekt je i osmišljen tako da se najprije urade nužne promjene u kuhinji, nabavi potrebna oprema i krene u realizaciju kuharskih radionica.

Prethodna kuhinja i elementi donirani su višečlanoj obitelji koja je u stanju socijalne potrebe. Radi bolje organizacije prostorija u Udruzi PUŽ, kuhinja je renovirana i adaptirana, postavljeni su novi kuhinjski elementi te nabavljena sva potrebna oprema i aparati kako bi se mogle održavati radionice i kako bi članovi mogli kuhati.

Udruga PUŽ: Kuhajmo zajedno!

Grad Livno je financijski podržao projekat „Kuhajmo zajedno!“ s 1000 KM, Udruga PUŽ je uložila vlastita sredstva u iznosu od 602,05 KM, iznos podgranta je 5180,97 KM, a volonterski doprinos, materijalni i nematerijalni je 2107,50 KM. Ukupna vrijednost projekta je 8890,52 KM.

Nakon završetka prvog dijela projekta, članovi i volonteri su mogli organizirati i sudjelovati na kuharskim radionicama u potpuno opremljenoj i prilagođenoj kuhinji. Održano je pet radionica na kojima su članovi spremali razna jela i deserte, pizzu, makarone, piletinu, muffine, kolačiće, waffle, palačinke,… a svi gosti koji su imali priliku probati jela su imali samo riječi hvale.

Realizacijom projekta „Kuhajmo zajedno!“ stvoreni su uvjeti za realizaciju kuhanja kao jedne od redovnih aktivnosti u radu sa članovima udruge, što je i bio zacrtani cilj.

Volonteri i članovi Udruge PUŽ na kuharskoj radionici

Osnaživanjem kapaciteta organizacija civilnog društva i uključivanjem aktera iz zajednice u rješavanje lokalnih problema potičemo zajednički rad na lokalnom razvoju i promoviramo pozitivne primjere društvene angažiranosti u zajednicama. 

Projekt „Kuhajmo zajedno!“ Udruge roditelja djece s posebnim potrebama „PUT U ŽIVOT“ iz Livna realiziran je u okviru projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruženje građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *