Mjesna zajednica Podbila iz Posušja je mala mjesna zajednica na samoj granici s Republikom Hrvatskom sa 30ak stalnih stanovnika. Utemeljenja je 2006. godine, a u tom periodu realizirali su projekte na područjima očuvanja kulturno-povijesnog naslijeđa, izgradnje infrastrukture, kulturna i sportska događanja te poticanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Projektom „Unutarnji radovi u Društvenom domu Podbila“,  Mjesna zajednica „Podbila“ iz Posušje i Centar za građansku suradnju nabavili su potrebne materijale i usluge za unutarnje uređenje Društvenog doma Podbila.

Vodstvo mjesne zajednice je prije 10 godina počelo s renoviranjem stare i ruševne kamene lokalne škole. U obnovu škole do sada je uloženo preko 100 000 BAM. Pored popravke zidova, postavljanja krova, na prvom škole uradili su salu za sastanke, kuhinju, prostorije mjesne zajednice, Moto kluba Podbila, ali i ostalih udruga koje djeluju na području ove MZ. Na drugom katu sada Društvenog doma Podbila, nalazila se nezavršena višenamjenska prostorija, koja nije imala potrebnu izolaciju niti sanitarni čvor. Projektom je postavljena potrebna podna i zidna izolacija, postavljene su pregrade od rigipsa za sanitarni čvor kao i oprema za wc (školjka, vodokotlić, umivaonik, tuš…).

S obzirom da svake godine ima sve više prolaznika i turista koji dolaze u Podbilu, planinara, biciklista i ostalih koji se bave aktivnostima na otvorenom, ova prostorija će biti namjenski urađena kao spavaonica za sve kojima bude potrebno prenoćište. Kao doprinos projektu, Mjesna zajednica Podbila je uz financijsku podršku Općine Posušje, platila je 33% računa izvođaču usluga koji je radio unutarnje uređenje Društvenog doma u Podbiloj. 

Ukupna vrijednost projekta je 12.469,71 BAM, od čega je iznos granta 9.880,68 BAM, doprinos općine Posušje je 2401,53 BAM, a volonterski doprinos stanovnika iznosi 187,50 BAM.

Osnaživanjem kapaciteta organizacija civilnog društva i mjesnih zajednica te uključivanjem građana/ki i aktera iz zajednice u rješavanje lokalnih problema potičemo zajednički rad na lokalnom razvoju i promoviramo pozitivne primjere društvene angažiranosti u zajednicama. 

Projekt „Unutarnji radovi u Društvenom domu Podbila“ Mjesne zajednice Podbila iz Posušja realiziran je u okviru USAID projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruženje građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *