Centar za građansku suradnju iz Livna održao je dvanaest mrežnih sastanka sa predstavnicima/cama mjesnih zajednica, nevladinih organizacija/udruga, lokalne uprave i medija.

Sastanci su održani u općinama i gradovima: Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Tomislavgrad, Kupres, Livno, Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čapljina i Stolac.

Teme mrežnih sastanaka su bile: Suradnja građana/ki, udruga, mjesnih zajednica i općinskih/gradskih uprava; Mreža za lokalni razvoj na području općine/grada; Monitoring lokalne uprave – Usvajanje odluka i smjernica te aktualne teme, problemi, projekti i rješenja.

Sastanak u Glamoču

Kroz dugogodišnji rad na terenu i suradnju s mjesnim zajednicama, CGS iz Livna kontinuirano radi na poboljšanju položaja i statusa mjesnih zajednica kroz jedinice lokalne samouprave.

„Prema Zakonu o načelima lokalne samouprave, Općinska/Gradska vijeća osnivači su mjesnih zajednica, a mjesne zajednice trebaju biti pravne osobe i mehanizam participacije građana/ki u procesu donošenja odluka te su općinska/gradska vijeća i uprave obvezne osigurati normalne uvjete rada svim svojim mjesnim zajednicama.“, naveli su iz Centra za građansku suradnju te izrazili nadu da će vijeća prepoznati važnost MZ usvajanjem odluka i pravilnika koje će definirati status i položaj mjesnih zajednica u lokalnoj upravi.

Sastanak u Tomislavgradu

Redovnom organizacijom sastanka, obuka/edukacija, radionica, opremanjem ureda, provedbom javnih poziva za grantove, CGS u okviru građanskog djelovanja, doprinosi lokalnom razvoju i izradom preporuka, inicijativa i prijedloga koje bi u konačnici pomogle, poboljšale i osnažile rad mjesnih zajednica i lokalnih organizacija civilnog društva.

Sastanak u Drvaru

Korištenjem mehanizama participacije u lokalnoj upravi, osim rada kroz mjesnu zajednicu i lokalne udruge kao i monitoringom lokalne uprave i vijeća, građani i građanke sudjeluju u procesima donošenja odluka i uključuju se u teme od lokalne važnosti za sve stanovnike/ce. 

Jačanjem lokalnih aktera u rješavanju lokalnih problema, osnaživanjem kapaciteta MZ i OCD, mobiliziranjem lokalnih resursa, okupljanjem građana i građanki u zajednicama s ciljem udruživanja oko problema i ciljeva lokalno vođenog razvoja.

Sastanak u Širokom Brijegu

Zaključak razgovora sa građanima i građankama je da stvaranjem navedenih preduvjeta, svi lokalni akteri usmjereni prema transparentnom radu, s otvorenom komunikacijom i uz uključivanje svih strana u zajednici, mogu ostvariti konkretne ciljeve i rezultirati lokalnim razvojem zajednice.

Sastanak u Ljubuškom

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *