Krajem prošlog mjeseca, Centar za građansku suradnju Livno, Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava i Švedski sindikat IF Metall organizirali su u Livnu sastanak za predstavnike sindikata, članica Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava na temu: “Kultura socijalnog dijaloga – Iskustva švedskog sindikata IF Metall i mogućnost primjene u Bosni i Hercegovini“. 

Uvodničari na sastanku su bili Jasmin Ćosić i Branka Šarenac Cvijetić, iskusni sindikalisti iz švedskog sindikata industrije IF Metall; Lejla Ćatić, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH i Tane Peulić, potpredsjednik Savez sindikata RS za privredne sindikate.

Gosti iz Švedske su istaknuli da kod njih tri faktora utječu na socijalni dijalog a to su politički, sindikalni i globalni utjecaj. Švedski model podrazumijeva dogovor sindikata i poslodavaca što rezultira kolektivnim ugovorom kao mehanizmom kolektivne zaštite radnika, na čije odredbe utječu stanje u državi ali i globalno stanje. Prilikom pregovora vodi se računa o prilivu sredstava u državnu blagajnu i mogućnostima institucija u javnom sektoru (školstvo, zdravstvo, infrastruktura …). 

Pored navedenoga, istaknuli su važnost snage sindikata tj. brojnost i financijsku moć. Na primjer, u slučaju neuspjeha u dogovoru sa partnerima u socijalnom dijalogu i odluke o stupanju u štrajk, sindikat IF Metall može štrajkati 3 mjeseca i isplaćivati plaće svim svojim članovima iz vlastitog štrajkačkog fonda. Sindikalna članarina se koristi transparentno i svaki član sindikata zna kako se troše sredstva, u koju svrhu i tko je za to odgovoran. 

Jedna od glavnih faktora uspjeha švedskih sindikata i smjernica njihovog djelovanja jeste da imaju punu podršku svoga članstva i da pružaju punu podršku svim svojim članovima, redovito organiziraju edukacije svoga članstva, pružaju kompletnu pravnu pomoć i sve druge vrste pomoći radnicima koje su besplatne. 

Tokom diskusije postavljeno je pitanje: može li se kolektivni ugovor primijeniti samo na članove sindikata? U Švedskoj kolektivni ugovori vrijede za sve radnike s time što oni koji nisu članovi sindikata nemaju pravo na pravnu zaštitu i druge beneficije koje proistječu iz samoga članstva. Svi su se složili oko činjenice da kod nas sindikate treba ojačati, povećati broj članova i educirati članstvo, pomoći osnivanje sindikata u privatnom sektoru, na minimum svesti politički pritisak i utjecaj, razvijati solidarnost i jedinstvo jer u sindikalnom pokretu nema podjela na nacionalno, socijalno … svi trebaju biti isti!. Članovi sindikata trebaju biti korektni, pošteni ali i ponosni što su članovi ili vođe sindikata.

Socijalni dijalog kod nas 

Kada je u pitanju socijalni dijalog i partneri u socijalnom dijalogu, možemo reći da je kod nas taj dijalog gotovo potpuno utihnuo.   Sindikati su slabi, rascjepkani, nejedinstveni, nesolidarni, loše organizirani, pod političkim su pritiskom ili u dosluhu sa politikom, nema dovoljno organiziranih sindikata u privatnom, realnom sektoru. Ovakva situacija odgovara drugim partnerima u socijalnom dijalogu jer ni poslodavci ni vlasti ne uvažavaju sindikate kao ravnopravne partnere.  Poslodavci su arogantni, mnogi ne dozvoljavaju sindikalno organiziranje u svojim firmama pa se postavlja moralno pitanje (i pitanje kulture!) kako takvi poslodavci uopće mogu sudjelovati u socijalnom dijalogu i pregovorima?! Radnici su za poslodavce potrošna roba, uvjeti za rad tj. sigurnost na radu i zaštita zdravlja radnika su na niskoj razini.   Istovremeno, naše vlasti nije briga ni za jedne ni za druge, djeluju potpuno odvojeno, izvan stvarnosti. Važnije im je mišljenje MMF-a dok broje žrtve radnika stradalih na radnome mjestu, i to rade nepotpuno. 

O sindikatu IF Metall

Švedski IF Metall podržava rad Centra za građansku suradnju i Koalicije od 2012. godine i ovo je peti zajednički sastanak sa švedskim sindikalcima.  IF Metall je sindikat Švedske industrije. Danas broji 325 000 članova od čega gotovo četvrtina žena, čime je IF Metall treće najveće žensko udruženje u sindikalnim organizacijama. Zastupljen je u svim granama industrije od kemijske, metalne, rudnika sve do manjih kompanija sa po nekoliko zaposlenih. Obuhvaća 40 centralnih kolektivnih ugovora od kojih je najzatupljeniji tehnički kolektivni ugovor kojim je pokriveno oko 140 000 članova. Sindikalna organizacija IF Metall je rasprostranjena preko čitave Švedske i ima 36 grana po regijama. If Metall je jedan od glavnih faktora koji utječu na švedsko društvo i političko upravljanje.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *