Autor: Hazim Okanović

Grad Livno na osnovu Strategije razvoja Grada Livna – 2022-2027, kao jedan od prioriteta ima poboljšanje investicijske klime. U proteklom period Grad Livno je u tom smjeru donio niz odluka, ono što je u domeni jedinice lokalne samouprave. Tu se izdvaja uređenje jedne nove poslovne zone gdje će investitori biti oslobođeni naknada za uređenje građevinskog zemljišta a što je naišlo na pozitivan odjek investitora.

Osim toga, važno je istaknuti kako je na jednoj od zadnjih sjednica Gradskog vijeća donesena odluka o pružanju financijske potpore investitorima na neizgrađenom građevinskom zemljištu. Investitori koji kupe zemljište koji kupe zemljište na području Grada Livna, dobit će dio povrata za cijenu građevinskog zemljišta ovisno o broju uposlenih. Tako da će taj povrat financijskih sredstava je u rasponu od 20 pa do 90%. Radi se o mjeri koja potiče investiture da kupuju zemlju od grada ali je usmjerena i na poticanje upošljavanja novih radnika.

Grad Livno je donio Odluku o potporu malom i srednjom poduzetništvu, obrtima i ruralnom razvoju. Pored toga, započelo je uređivanje poljoprivrednog Centra gdje će više od 100 malih poljoprivrednika imati koristi. U tom Centru su već uređene prostorije za Livanjski sir odnosno za Zadrugu proizvođača autohtonog sira koji ima zaštitu izvornosti, brend Livna.

Osim toga, u Centru su uređenje prostorije i za Zadrugu proizvođača meda gdje je kupljena oprema potrebna za proizvodnju i punjenje meda. Osim toga, radi se na brendiranju Livanjskog meda sa kraških područja.

Mnoštvo je mladih iz Livna ali i inozemstva koji su pokrenuli svoje poslovanje u segment turizma. Kroz Turističku zajednicu Grada Livna radit će se na razvoju turizma posebno kada je u pitanju razgledavanje ptica (u Livanjskom polju) što je naišlo na veliki interes stranih turista posebno iz Velike Britanije i Japana koji danima borave i snimaju ovaj fenomen.

Emisija je nastala u okviru projekta “Promoviranje sudjelovanja građana u lokalnoj upravi” koji Centar za građansku suradnju iz Livna implementira uz podršku Nacionalne zaklade za demokraciju (NED). Sadržaj i stavovi izneseni u video emisiji su osobni stavovi autora/voditelja/urednika/gosta i ne odražavaju stavove Centra za građansku suradnju i Nacionalne zaklade za demokraciju. Korištenje sadržaja i njegovo ustupanje trećim stranama je moguća uz prethodnu suglasnost Centra za građansku suradnju.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *