Nakon uspješne aplikacije projekta „Opremanje EKO-EDU igrališta“ mjesna zajednica Hrašljani iz Ljubuškog krenula je kroz volonterski rad u prve pripreme oko realizacije projekta. Projekt je imao za cilj stvoriti dječje igralište za djecu uzrasta od 1.5 do 12 godina i mjesto na kojem će mališani pored igre imati priliku da nauče sve o principima zaštite prirode i životne sredine. EKO-EDU igralište je koncipirano da pored rekvizita za igru posjeduje i klupe koje će imati funkciju vanjskog amfiteatra u kojem će djeca imati priliku prisustvovati ekološkim edukacijama i radionicama. Osim opreme za igrališta, odnosno igračaka, te klupa, nabavljeni su i koševi za smeće.

Na području mjesne zajednice Hrašljani u prethodnom periodu, povećao se broj stambenih objekata tj. kuća gdje se doseljavaju mlade obitelj s djecom. Osim osnovne infrastrukture, vodstvo mjesne zajednice je uočilo potrebu da se i djeci osigura određena infrastruktura kako bi mogli kvalitetno provoditi svoje vannastavne aktivnosti. To je postignuto ovim projektom.

Dječje igralište se nalazi u neposrednoj blizini većeg igrališta koje se koristi za mali nogomet ali i ostale sportske aktivnosti.

Posebno se ističu volonteri koji su svojim nesebičnim radom uvelike pomogli čišćenjem lokacije za igralište prije same realizacije projekta. Pohvalna je i suradnja mjesne zajednice s Gradom Ljubuškim s kojim članovi imaju odličnu komunikaciju i koji je uvijek spreman dati podršku ovakvim projektima. Kao dobar primjer tome je postavljanje oglasnih ploča na području mjesne zajednice, koje su donirane od strane Grada.

Ukupna vrijednost projekta je 10.731,55 BAM, od čega je iznos granta 6.560,00 BAM, a Grad Ljubuški je sudjelovao s iznosom od 3.152,80 BAM. Volonterski doprinos članova i članica iznosi 1018,75 BAM.

Osnaživanjem kapaciteta organizacija civilnog društva, mjesnih zajednica te uključivanjem građana/ki i aktera iz zajednice u rješavanje lokalnih problema potičemo zajednički rad na lokalnom razvoju i promoviramo pozitivne primjere društvene angažiranosti u zajednicama. 

Projekt “Opremanje EKO-EDU igrališta” realiziran je u okviru USAID projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruženje građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *