U cilju gospodarskog rasta i razvoja Mjesne zajednice Proboj te opstanka poljoprivrednika u toj ruralnoj zajednici, potreba, odnosno projekt s kojim je ova MZ aplicirala je „Nabava i ugradnja pumpe za vodoopskrbu tehničkom vodom“. Nabavljena je i postavljena pumpa od koje korist ima 100 domaćinstava.

Neiskorišteni vodeni potencijal građani su okrenuli u svoju korist, to je omogućilo bolje uvjete rada u poljoprivredi što će povećati prinose i poboljšati kvalitetu proizvoda. Potok Jažva, koji je dugo vremena prolazio neiskorišten, sada će postati ključni resurs, osiguravajući opstanak i ostanak mladih poljoprivrednika na ovom ruralnom području.

Mještani – volonteri su sagradili kućicu za pumpu za vodoopskrbu tehničkom vodom, što je doprinijelo bržoj implementaciji projekta, osiguralo očuvanje okoliša, a ujedno i potaklo zajedništvo. Također, mještani mjesne zajednice, tradicionalno, dugi niz godina volonterski sudjeluju u čišćenju izvora Jažva i njenog toka. Ovaj kontinuirani angažman očituje se u očuvanju prirodne baštine, jačanju kulturne tradicije, podizanju ekološke svijesti i smanjenju negativnih utjecaja na okoliš. Osim toga, ovaj volonterski rad podržava i razvojne projekte poput nabavke pumpe za vodoopskrbu. MZ Proboj ima vrijedan resurs u ovom dugoročnom volonterskom radu koji ima pozitivan utjecaj na okolinu i zajednicu.

Članovi mjesne zajednice smatraju da ovo nije ulaganje samo u sadašnjost, nego i u budućnost za mlađe generacije koje će živjeti na tom području. Također ističu i dobru suradnju s Gradom Ljubuškim.

Ukupna vrijednost projekta je 13.063,43 BAM, od čega je iznos granta 8.030,00 BAM, a volonterski doprinos članova i članica iznosi 540,63 BAM. Financijski doprinos Grada Ljubuški iznosi 4.492,80 BAM.

Osnaživanjem kapaciteta organizacija civilnog društva, mjesnih zajednica te uključivanjem građana/ki i aktera iz zajednice u rješavanje lokalnih problema potičemo zajednički rad na lokalnom razvoju i promoviramo pozitivne primjere društvene angažiranosti u zajednicama. 

Projekt “Nabava i ugradnja pumpe za vodoopskrbu tehničkom vodom” realiziran je u okviru USAID projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruženje građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *