Centar za građansku suradnju iz Livna u okviru projekta „Podrška uključivanju građana  Kantona 8 i 10 u borbu protiv korupcije pri zapošljavanju u javnom sektoru“ proveo je niz aktivnosti u prethodnom periodu. Provedeno je istraživanje tj. monitoring zapošljavanja u 26 državnih institucija i javnih poduzeća u ŽZH, a od ukupnog broja kontaktiranih, dvije institucije nisu odgovorile na upitnik i dostavile tražene podatke (Grad Široki Brijeg i Javno poduzeće Vodovod Posušje).

Na javnim sastancima predstavnici Centra za građansku suradnju iz Livna su prezentirali rezultate analize zakonodavnog okvira i monitoringa korupcije u oblasti javnog zapošljavanja ŽZH.

Na temelju analize uočeno je 12 nedostataka i izrađeno 17 preporuka, a rezultati istraživanja za unaprjeđenje kantonalnog zakona i regulative predstavljeni su javnosti i dostavljeni Županijskoj vladi, ministarstvima, zastupnicima tj. donositeljima odluka.

Dinko Periša, vanjski suradnik CGS-a, nakon predstavljene analize, naveo je konkretne primjere korupcije u javnim institucijama, a sudionicama je pružena mogućnost da i sami navedu primjere iz vlastitog iskustva, što je doprinijelo tome da dijalog na sastanku bude konstruktivan.

Na održanim javnim sastancima u općinama Široki Brijeg, Posušje, Ljubuški i Grude, sudionici su bili predstavnici organizacija civilnog društva i mjesnih zajednica, građani/ke te predstavnici zakonodavne vlasti u ŽZH i Ureda Vlade ŽZH za europske integracije kao i predstavnici medija.

Na javnom sastanku u Širokom Brijegu između ostalih, sudjelovala je Marija Lovrić, zastupnica ispred Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević u Skupštini ŽZH, koja je istaknula kako je na osnovu analize dokumenata koji su joj dostavljeni u okviru CGS inicijative za izmjene zakonodavnog okvira, zatražila tematsku sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o ovoj gorućoj problematici.

Također, gđa. Lovrić je kazala kako je ključna stvar prema određenom napretku uvođenje elektronskog glasovanja, koje će prema njenim riječima, biti prekretnica, budući da je pod hitno potrebna izmjena u procesu provedbe izbora, s čime su se složili i ostali sudionici.

U razmjeni mišljenja i iskustava, sudjelovao je i Vlado Marušić, predsjednik URB HVO-a ŽZH koji se složio s konstatacijom kako se jedine istinske promjene u društvu mogu dogoditi kroz uvođenje novih tehnologija u izborni proces. Marušić je istaknuo da se danas vrednuje  moralno-politička podobnost te da je potrebna zajednička borba svih nas ponaosob i u uzajamnoj vezi, kako bi se taj koncept moralno političke podobnosti razbio.

Imali priliku na sastancima čuti i razna iskustva građana/ki o poteškoćama i neugodnim situacijama prilikom zapošljavanja u javnom sektoru. Građanka iz Širokog Brijega koja je po zanimanju pravnica, ispričala je kako je posao čekala deset godina, unatoč raznim pokušajima da se zaposli mnoga vrata su joj bila zatvorena, te se u međuvremenu i teško razboljela. Njena je priča, nažalost, jedna u moru sličnih priča, punih negativnih i loših iskustava te nezadovoljstva.

Na javnom sastanku u Grudama, jedini zainteresirani građanin koji se pojavio je bio Vlado Rašić, inače vijećnik u Općinskom vijeću Grude. Na sastanku smo pričali o problematici korupcije pri zapošljavanu, g. Rašić je izrazio podršku inicijativi CGS-a za izmjene i dopune zakonodavnog okvira pri zapošljavanju u javnom sektoru.

S obzirom da CGS iste aktivnosti u okviru projekta provodi i u HBŽ/K10 i u ŽZH/K8 moramo istaknuti da su građani/ke u Širokom Brijegu, Posušju, Ljubuškom i Grudama pokazali puno veći interes, otvorenost za dijalog i spremnost za borbu protiv korupcije pri zapošljavanju u javnom sektoru.

Navedeni sastanci su bili odlična prilika za uspostavljanje dijaloga s građanima/kama o problemima današnjice, a u zaključku su se svi složili u jednom, a to je činjenica da kod ljudi postoji određeni strah, budući da većina građana ne želi javno iznositi svoje ime i prezime kada je riječ o uočavanju koruptivnih djelovanja i prijavljivanju istih.

Priopćenje je rađeno u okviru projekta „Podrška uključivanju građana Kantona 8 i 10 u borbi protiv korupcije pri zapošljavanju u javnom sektoru“ koji je dio šireg programa “Podrška građanima u borbi protiv korupcije” implementiranog od strane CCI uz financijsku podršku USAID”. Sadržaj priopćenja je isključiva odgovornost Centra za građansku suradnju iz Livna i ne mora nužno održavati stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *