Projektom “Nabavka sportske opreme za reprezentaciju BiH u pljočkanju”, Pljočkarski klub Bosansko Grahovo i Centar za građansku suradnju nabavili su 10 kompleta sportske opreme (majica, šorc, trenerka, tenisice, torba) za članove reprezentacije, nabavljeno je i 12 aluminijskih pljočki koje se koriste za igranje ove tradicijske igre.

Kao doprinos projektu, Pljočkarski klub Bosansko Grahovo je uz financijsku podršku Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ iz Bosanskog Grahova, nabavio još pet istih kompleta sportske opreme za još pet članova te su također platili usluge printa oznaka kluba i Bosne i Hercegovine na majicama.

Ukupna vrijednost projekta je 5982,80 BAM, od čega je iznos granta 3462,27 BAM, doprinos Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ je 2.270,54 BAM, a volonterski doprinos članova kluba iznosi 249,99 BAM.

Što je to pljočkanje i zašto Bosansko Grahovo?

Bosansko Grahovo je sredina kojoj nedostaje sportskih sadržaja što zbog loše organiziranosti što zbog sastava i broja stanovnika. Pljočkarski klub Bosansko Grahovo je organizacija koja promovira tradicijski sport pljočkanje (pločanje). Radi se o igri koja se u prošlosti igrala kamenim pločicama u Bosanskom Grahovu a veže se uz Dinarski prostor. Danas je najviše razvijena u Istri, Republika Hrvatsa, gdje je ista u postupku proglašenja sportom. U modernoj verziji danas se igra s aluminijskim pljočkama dimenzija od 13 do 16 cm, propisane debljine, težine i dimenzija igrališta. Igra se pojedinačno, u parovima, trojkama i četvorkama, ekipno. Zbog mogućnosti igranja različitih uzrasta zajedno bez ograničenja, igra je pogodna za male zajednice odnosno ruralna mjesta. Pljočkarski klub Bosansko Grahovo ima međunarodnu suradnju, sami organiziraju godišnji međunarodni turnir u pljočkanju gdje sudjeluju predstavnici iz RH i Slovenije. Članovi su međunarodne asocijacije tradicijskih igara i jedini predstavnik iz Bosne i Hercegovine. Aktivno su sudjelovali i nositelji su formiranja selekcije BiH u pljočkanju. Kao reprezentacija BiH, nastupaju na međunarodnim natjecanjima uz reprezentacije Hrvatske, Italije, Španjolske i Slovenije.

Članovi kluba i reprezentacije BiH u pljočkanju su tijekom realizacije projekta sudjelovali na susretu reprezentacija u pljočkanju koje je održano u mjestu Sveti Petar u Šumi, Republika Hrvatska, gdje su prvi put u novoj opremi predstavljali Bosnu i Hercegovinu.

Osnaživanjem kapaciteta organizacija civilnog društva i mjesnih zajednica te uključivanjem građana/ki i aktera iz zajednice u rješavanje lokalnih problema potičemo zajednički rad na lokalnom razvoju i promoviramo pozitivne primjere društvene angažiranosti u zajednicama. 

Projekt „Nabavka sportske opreme za reprezentaciju BiH u pljočkanju“ Pljočkarskog kluba Bosansko Grahovo realiziran je u okviru USAID projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruženje građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *