Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Put U Život“ (PUŽ) iz Livna je osnovana 2019. godine s ciljem okupljanja što većeg broja roditelja djece sa smetnjama u razvoju, prikupljanjem novčanih sredstava za operacije i rehabilitaciju određenog djeteta, nabavku ortopedskih i sličnih pomagala i povećanje kvalitete življenja osoba sa teškoćama. Dugoročni ciljevi Udruge su pomoć za osnivanje samoodrživog posla za osobe sa teškoćama, kao i zapošljavanje nekoliko osoba koje bi vodile administrativne poslove Udruge i pružale psihosocijalnu podršku članovima Udruge. Osim roditelja djece sa posebnim potrebama, članovi su i odrasle osobe s teškoćama, a značajno mjesto zauzimaju i volonteri. 

Projektom “Zasladimo grad!”, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Put U Život“ (PUŽ) i Centar za građansku suradnju nabavili su aparat za francuske palačinke koji je siguran i jednostavan za korištenje osobama s poteškoćama u razvoju. Aparat je naručen i dostavljen te je održana obuka za korištenje, čišćenje i održavanje aparata na kojoj su sudjelovali članovi i korisnici Udruge PUŽ i predstavnici CGS-a.

Krajem lipnja održana je promocija aparata zajedno sa volonterima i članovima drugih organizacija na središnjem trgu u Livnu. U srpnju/julu mjesecu, Udruga PUŽ je zakupila drvenu kućicu na glavnom gradskom trgu. Kućicu su pripremili za korištenje, ukrasili i sve do kraja kolovoza/augusta svaku večer su pravili palačinke i sokove za sve zainteresirane građane. Sva prikupljena sredstva su se koristila za nabavku namirnica, repromaterijala i održavanje rada PUŽ kućice.

Kao doprinos projektu, Udruga PUŽ je redovno nabavljala namirnice za pravljenje palačinki. Također, nabavili su aparat za pripremu limunade. Tijekom ljeta u kućicu su dolazili raditi, praviti palačinke i sokove, roditelji djece s poteškoćama, djeca i osobe s poteškoćama, volonteri, ali i svi građani i građanke Livna koji su se htjeli osvježiti i zasladiti.  

Udruga PUŽ se sa svojim članovima i volonterima odazvala i sudjelovala na humanitarnom koncertu „Šampioni srca“, na akciji Udruženja žena Medžlisa Islamske Zajednice Livno. Prikupljana su sredstva za školske sendviče. U rujnu/septembru su podržali Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke “Bistrica“ iz Livna na uličnoj akciji za prikupljanje sredstava i registraciju za sudjelovanje na uličnoj utrci „Race for The Cure“. Prodajom palačinki sudjelovali su na humanitarnom turniru u uličnoj košarci „Košarkom za toleranciju“ koji organizira Koalicija za borbu protiv mržnje „Uvažavanje“ iz Livna. Sva prikupljena sredstva od prodaje palačinaka su usmjerena u humanitarne svrhe. 

Ukupna vrijednost projekta je 6198,12 BAM, od čega je iznos granta 2900,00 BAM, vlastiti doprinos Udruga PUŽ je 2.407,49 BAM, a volonterski doprinos članova/ca iznosi 890,63 BAM.

Osnaživanjem kapaciteta organizacija civilnog društva i mjesnih zajednica te uključivanjem građana/ki i aktera iz zajednice u rješavanje lokalnih problema potičemo zajednički rad na lokalnom razvoju i promoviramo pozitivne primjere društvene angažiranosti u zajednicama. 

Projekt „Zasladimo grad!“ Udruge roditelja djece s posebnim potrebama „Put U Život“ iz Livna realiziran je u okviru USAID projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruženje građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *