U organizaciji Centra za građansku suradnju iz Livna, održana je sedma razmjena dobre prakse između mjesnih zajednica sa područja 12 gradova/općina iz K10/HBŽ, K8/ŽZH i K7/HNŽ.

Ovoga puta razmjena je održana u Mjesnoj zajednici Podbila, Općina Posušje, a sudionici su bili predstavnici/ce mjesnih zajednica iz Drvara, Bosanskog Grahova, Livna, Glamoča, Kupresa, Tomislavgrada, Posušja, Širokog Brijega, Gruda, Ljubuškog, Čapljine i Stoca.

Razmjena dobre prakse između mjesnih zajednica u MZ Podbila – Posušje

Cilj razmjene je prezentiranje primjera dobre prakse i uspjeha mjesnih zajednica na navedenom području, s naglaskom na rezultate Mjesne zajednice Podbila kao domaćina ovogodišnje razmjene ali i primjera dobrog i organiziranog rada mjesne zajednice.

Podbila je malo selo udaljeno od Posušja 20ak kilometara, sa oko 20 stalnih stanovnika, a koje se nalazi na samoj granici s Republikom Hrvatskom. Kao što i sam broj stanovnika govori, ni Podbilu nije zadesila drugačija sudbina, kao i dosta sela u Bosni i Hercegovini kojima prijeti nestajanje.

U uvodnom dijelu događaja, sudionicima/cama se obratio predsjednik MZ Podbila, Ante Budimir i dopredsjednik MZ Podbila, Milan Budimir. Svim sudionicima/cama domaćini su poželjeli dobrodošlicu, kao i Centar za građansku suradnju, te smo glavnu riječ prepustili gospodinu Milanu koji nas je kronološki upoznao s ovim dugotrajnim i mukotrpnim procesom ponovnog oživljavanje sela.

Od 2006. godine predano se radi na projektima i aktivnostima koji doprinose životu stanovnika/ca Podbile. Od asfaltiranja ceste, restauracije vodenih mlinica i mosta, revitalizacije pašnjaka, oranica, vinograda, do renoviranja Društvenog doma u Podbiloj.  Mnogo je projekata urađeno, a kao rezultat, Podbila je ucrtana na Biciklističku kartu Hercegovine i Vinsku kartu Hercegovine. 

Razgledavanje Društvenog doma u Podbiloj

U proteklih par godina, priključila im se i nekolicina stanovnika kroz vijeće mjesne zajednice, a itekako je vidljiva promjena u selu. Kuće su se krenule obnavljati, ali i graditi, a prema informacijama mještana/ki, Podbila će uskoro imati i pet privatnih bazena.

Za jedno malo selo kojemu je prijetilo izumiranje, rezultati su nemjerljivi u materijalnom smislu, ljudi su se vratili i vraćaju se, čuju se strojevi koji rade na obnovi, svaki dan ima sve više prolaznika i automobila, atmosfera u selu je živnula.

I to je rezultat dvojice entuzijasta, Ante i Milana, nema više one zastrašujuće tišine koja je vladala ulicama sela. Sav njihov rad i trud, uloženo vrijeme i novac se nekako nadomjeste s činjenicom da je njihovo selo opet živo.

Aktivnost je realizirana u okviru projekta „Promicanje sudjelovanja građana u lokalnoj upravi“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz podršku Nacionalne zaklade za demokraciju/NED.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *