Foto: Irma Baralija/Facebook

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 220 članica, organizacija i škola iz cijele BiH, koja djeluje sa ciljem da gradi održivi mir izdaje priopćenje za javnost povodom devastacije Partizanskog spomen groblja u Mostaru i uništavanju 700 ploča sa imenima boraca i borkinja narodnooslobodilačkog rata 1942-1945.

Mreža za izgradnju mira osuđuje ponovne napad na Partizansko spomen groblje u Mostaru koji se desio 14. Juna/Lipnja 2022. godine i traži hitne reakcije predstavnika lokalnih vlasti, policije i pravosudnih institucija kako bi se što prije pronašli počinitelji, krivično gonili i presudili na način da se počinjena materijalna šteta u konačnici nadoknadi od strane istih koji su je i počinili.

Nečuveno je da u dvadeset prvom vijeku/stoljeću organizirane grupe huligana konstantno vrše napade, ruše i uništavaju ovo spomen groblje koje predstavlja nacionalni spomenik kulture prve kategorije koji je pod zaštitom države.   

Također, rušenje spomenika osobama koji su svoje živote posvetili antifašističkoj borbi predstavlja napad na sve one koji svoj život u Bosni i Hercegovini temelje na poštivanju ljudskih prava svih građana i građanki, izgradnji mira, tolerancije i sigurnijeg okruženja za život.

Ovaj čin nije nešto što se desilo prvi put i cijenimo da je potpuno nedopustivo da se već godinama tolerira i promovira etno nacionalizam na štetu vrijednosti koje nemaju alternative, a to je antifašizam.

Istovremeno lokalne vlasti Mostara nisu u proteklih 26 godina ništa poduzele da bi sačuvale ovaj spomenik. Također, napad na spomenik se desio isti mjesec kada je Udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar pozvalo predstavnike lokalne vlasti da zaustave devastaciju Partizanskog spomen groblja.

Mreža za izgradnju mira podržava dugogodišnje napore svih udruženja/udruga i građana i građanki Mostara koji svojim djelima pokazuju svoju opredijeljenost za jednakost i poštivanje svih žrtava prethodnih ratova, izgradnju mira i zajedničkog života.

Mreža za izgradnju mira

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *