Borba za spas bosanskohercegovačkih rijeka, koje se nalaze pod strašnim napadima investitora malih hidroelektrana, vjerovatno je jedna od borbi koja je najjače ujedinila ljude u novijoj historiji Bosne i Hercegovine.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovina, koja okuplja 30-ak organizacija podržava mještane lokalnih zajednica širom zemlje koji duže od deceniju vode bitke za spas naših divljih, pitkih rijeka. Borba je urodila plodom kada je riječ i o zakonskoj zabrani buduće gradnje malih hidroelektrana – čuvari i čuvarice rijeka su došli na samo jedan korak od velikog cilja – konačne zabrane izgradnje novih malih hidroelektrana u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Do sada smo svi naučili da je u Bosni i Hercegovini izgrađeno 119 malih hidroelektrana, od čega 69 u FBiH,  te da proizvode zanemarive količine električne energije (tek 2,54% u 2021. godini), dok imaju devastirajući uticaj na riječne ekosisteme.

Mještani Fojnice i Hrabre žene Kruščice kod Viteza su dežurali na obalama Željeznice i Kruščice sprječavajući ulazak teških mašina u korita njihovih rijeka. Otpor je nastavljen i na drugim lokacijama kao što su Bunski kanali kod Mostara, Jablanica, Istočno Sarajevo, dolina Neretvice kod Konjica, Donji Vakuf, Foča, Travnik, Kakanj itd. Građani, rijeke koje život znače, brane na terenu tijelima, na sudovima i u medijima.

Fotografije i videozapisi suhih korita i nepovratno uništenih nekadašnjih prirodnih bisera su nas sve potresle jer su rijeke život i njihov spas se tiče svih nas – svih organizacija civilnog društva, akademika, seljaka, žena, muškaraca, mladih i djece! 

Mi, dolje potpisane organizacije, pridružujemo se apelu članica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine i pozivamo gospodu Tomislava Martinovića i Aljošu Čamparu, predsjedavajućeg i potpredsjedavajućeg Doma naroda FBiH, da Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji FBiH urgentno stave na dnevni red ovog zakonodavnog tijela, po mogućnosti na junskoj sjednici, i delegate da  isti usvoje u formi kao što je to učinio Predstavnički dom 6. lipnja/juna tekuće godine.

SLOBODA RIJEKAMA! #VodajeZakon #stopmhe

Centar za građansku suradnju, Livno

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *