Mjesna zajednica Mrkodol, Tomislavgrad, smještena je uz rub Duvanjskog polja na visini od čak 898 metara nad morem te ima 999 stanovnika/ca prema popisu iz 2013. godine, što je približno 220 domaćinstava.

Jedan od najvažnijih prirodnih resursa, koji pripada ovoj mjesnoj zajednice je zemljište površine 10 000 m2 na kojemu se nalazi Sportsko-rekreacijski centar „Mrkodol“.

Na području SRC Mrkodol nalazi se spomen obilježje za poginule branitelje u Domovinskom ratu, I Svjetskom ratu i II Svjetskom ratu, malonogometni teren sa asfaltnom podlogom, tribine, svlačionice, teren za košarku i rasvjeta terena za mali nogomet i košarku.

Vijeće mjesne zajednice u razgovorima sa stanovnicima/cama došlo je do zaključka da je potrebno proširiti i opremiti SRC Mrkodol novim spravama kako bi omogućili svim uzrastima bavljenje dodatnim fizičkim aktivnostima, jer najbliže mjesto gdje djeca i odrasli mogu provoditi aktivno vrijeme je u centru Općine Tomislavgrad, udaljenom 14 km od sela.

Također, Osnovna škola Mrkodol nije imala igralište u blizini, niti mogućnost za izgradnju. Shodno navedenom, vodstvo mjesne zajednice je aktivno krenulo u traženje rješenja jer je SRC Mrkodol udaljen 450 m od škole.

Apliciranjem za podgrantove iz projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“, mjesna zajednica Mrkodol je realizirala projekt „Opremanje SRC Mrkodol street workout opremom i dječjim igralištem“ ukupne vrijednosti 19.532,60 KM, od čega je 7.136,60 KM iznos podgranta, Općina Tomislavgrad je doprinijela projektu sa 7000,00 KM, sredstva mjesne zajednice uložena u projekt iznose 4.771,00 KM i  doprinos volontera u iznosu od 625,00 KM.

SRC Mrkodol: Postavljeno dječje igralište i street workout oprema

Projektom „Opremanje SRC Mrkodol street workout opremom i dječjim igralištem“ mjesna zajednica je riješila nedostatak sadržaja za djecu i odrasle te su poboljšali uvjete za kvalitetno i aktivno provođenje slobodnog vremena svih stanovnika/ca u MZ.

U sklopu SRC Mrkodol postavljeno je igralište sa penjalicom, toboganima, ljuljačkama, klackalicom i njihalicom, sprave koje su pogodne za razvijanje motoričkih sposobnosti kod djece, također za one malo starije instaliran je street workout teren sa specijaliziranim spravama na kojima se vlastitom težinom obavljaju fizičke vježbe za cijelo tijelo.

Uzimajući u obzir da će nova oprema i sprave u SRC Mrkodol privući još veći broj stanovnika/ca mjesne zajednice, instalirane su i dvije klupe te šest kanti za otpad kako bi se preventivno spriječilo bacanje otpada na području sportsko-rekreacijskog centra misleći pritom i na očuvanje okoliša i zdravlje cijele zajednice ali i na razvijanje svijesti kod djece o ekologiji i zbrinjavanju otpada.

Iz mjesne zajednice Mrkodol navode: „Ovaj projekt je prvenstveno proveden zbog djece i mladih iz naše mjesne zajednice, iako će korisnici biti i odrasli, zapravo svi stanovnici/ce. Provedbom projekta ostvarili smo uvjete za adekvatnu tjelesnu aktivnost i razvoj sposobnosti, rasteretili smo roditelje što se tiče prijevoza djece i slobodnog vremena te druženja djece koje će se odsad odvijat na igralištu u selu i tim ćemo ih maknuti od računala, laptopa i mobitela.“. Također, iz MZ Mrkodol naglašavaju da su prvo selo u općini Tomislavgrad koje ima ovako kvalitetno i sadržajno opremljen sportsko-rekreacijski centar.

Osnaživanjem kapaciteta mjesnih zajednica i uključivanjem aktera iz zajednice u rješavanje lokalnih problema potičemo zajednički rad na lokalnom razvoju i promoviramo pozitivne primjere društvene angažiranosti u zajednicama. 

Projekt „Opremanje SRC Mrkodol street workout opremom i dječjim igralištem“ mjesne zajednice Mrkodol iz Tomislavgrada realiziran je u okviru projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruženje građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *