Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruženje građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova su u periodu od 2.3. do 11.3.2021. godine održali mrežne sastanake u 10 općina/gradova, području na kojem će se u narednih 5 godina implementirati projekt „Zajedno za lokalni razvoj“. Riječ je o projektu koji je dio programa Snaga lokalnog (LoacalWorks) koji se provodi u Bosni i Hercegovini uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj / USAID-a.

Sastanci su održani u Posušju, Širokom Brijegu, Glamoču, Grudama, Ljubuškom, Bosanskom Grahovu, Drvaru, Livnu, Tomislavgradu i Kupresu.

Sudionici sastanaka su bili predstavnici lokalne samouprave, mjesnih zajednica, organizacija civilnog društva i lokalnih privatnih/javnih poduzeća, a cilj je formalno udruživanje navedena četiri aktera u Mreže za lokalni razvoj na području svake od deset općina/gradova. Mreže za lokalni razvoj će služiti svim akterima društva radi bolje suradnje, partnerstva, razmjene informacija i zajedničkog djelovanja u svrhu pokretanja lokalnog razvoja, rješavanja lokalnih problema i potreba zajednice.

“Dionici lokalnog razvoja, općinske uprave i odjeli za razvoj, mjesne zajednice, udruge ili organizacije civilnog društva i lokalni privrednici/gospodarstvenici, pozvani su da se uključe u Mreže za lokalni razvoj na području svojih općina/gradova potpisivanjem Memoranduma o suradnji kojim se formalno pristupa Mreži i kojim se omogućuje razmjena informacija, edukacije, apliciranje za grantove iz projekta “Zajedno za lokalni razvoj” kao i drugih projekata”, kazala je Zulka Baljak, izvršna direktorica Centra za građansku suradnju te upoznala sudionike sastanaka sa aktivnostima i ciljevima projekta kao i segmentom projekta koji se odnosi na poduzetništvo, društveno poduzetništvo i socijalna poduzeća te podršku koja je osigurana kroz ovaj projekt za četiri biznis plana s kojima će udruge/udruženja moći aplicirati.

Uz petogodišnju podršku kroz projekt “Zajedno za lokalni razvoj” radit će se na jačanju kapaciteta i resursa udruga/organizacija civilnog društva koje će biti voditelji Mreža za lokalni razvoj u svakoj od 10 općina/gradova kako bi naposljetku bili osnaženi pokretači promjena i voditelji lokalnog razvoja.

Uz dugogodišnji rad u NVO sektoru i iskustvo rada u lokalnim zajednicama, Ivica Sivrić, iz REDAH-a (Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu), diplomirani agronom i aktivista je kroz primjere i iskustva u Bosni i Hercegovini govorio o mogućnostima lokalno vođenog razvoja: “Ovaj projekat i Mreže za lokalni razvoj su prilika da se na nivou općine/grada kreira temelj razvoja koji će uz suradnju i partnerstvo rezultirati pozitivnim promjenama u zajednici. Pet godina je dovoljan period za proces stvaranja povoljne klime i povjerenja koje je neminovno. Ljudi su osnovni resurs, a kroz umrežavanje, suradnju i partnerstvo, zajedničkim i efikasnim radom, možemo stvarati društveni kapital i pokrenuti razvoj lokalne zajednice”.

“U današnje vrijeme je mnogo javnih poziva za projekte dostupno i otvoreno, i toga će u budućnosti biti sve više, a mi moramo biti spremni, organizirani i osposobljeni da budemo konkurentni u apliciranju za projekte!”, rekla je Danka Zelić, predsjednica Udruženja građanki “Grahovo” te istaknula kako su projekt “Zajedno za lokalni razvoj” i Mreže za lokalni razvoj odlična prilika koju akteri u zajednici moraju prepoznati i iskoristiti te tim sudjelovati u razvoju lokalne zajednice.

“U periodu od tri mjeseca, CGS i UG „Grahovo“ su na području 10 općina proveli istraživanje gdje su uključili četiri grupe lokalnih aktera kako bi mapirali situaciju, stanje i potrebe te polazišne točke suradnje i aktivnosti kroz projekt „Zajedno za lokalni razvoj“, a rezultati istraživanja pokazuju kakvo je realno stanje. Glavni zaključak istraživanja je da dionici lokalnog razvoja u zajednici pojedinačno nemaju dovoljno kapaciteta i resursa kako bi pokrenuli lokalni razvoj, ali udruživanjem u mehanizam Mreža na području općina/gradova te samim tim udruživanjem i kapaciteta i resursa kojima raspolažu, zajedno mogu pokrenuti lokalno vođeni razvoj.” rekla je Ivona Mišković, projekt i media koordinator “Zajedno za lokalni razvoj” i dodala da će uskoro biti dostupna web stranica koja će služiti kao servis i instrument građanima, lokalnim akterima i Mrežama za lokalni razvoj, za razmjenu informacija, promociju i kao baza podataka.

Analiza odgovora predstavljena je u brošuri “Mapiranje resursa i kapaciteta dionika lokalnog razvoja”.

Kroz projekt “Zajedno za lokalni razvoj” u narednom periodu će biti organizirana edukacija za članice Mreža za lokalni razvoj na teme koje sami odaberu kao potrebne.

Svi zainteresirani dionici lokalnog razvoja s područja deset navedenih općina/gradova (Županija Zapadnohercegovačka i Kanton 10/Hercegbosanska županija) mogu kontaktirati Centar za građansku suradnju putem e-maila: cgs-li@tel.net.ba ili na broj telefona: 034/202-770 za više informacija i uputstvo za pristupanje Mrežama za lokalni razvoj.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *