Projektom “Uređenje vatrogasnog doma Korita”, Dobrovoljno vatrogasno društvo Korita iz Bosanskog Grahova je nabavilo vrata i prozore za dom koji je u izgradnji. Cilj projekta je bio zatvaranje kata te prelazak u novu fazu radova tj. unutarnje radove.  

S obzirom da u Bosanskom Grahovu ne postoji profesionalna vatrogasna jedinica niti funkcionira civilna zaštita, ovo udruženje tj. Dobrovoljno vatrogasno društvo Korita je jedino koje je spremno i opremljeno za akcije gašenja požara i zaštitu ljudi i imovine u slučaju požara. U proteklim godinama, ovi lokalni aktivisti su uspjeli nabaviti dosta opreme i vozila, što kroz projekte što kroz donacije drugih društva, pojedinaca i organizacija. Tako su prošle godine uz pomoć prijatelja iz Italije uspjeli kupiti jednu kuću u Bosanskom Grahovu, te su u procesu prenamijene te kuće u Vatrogasni dom. Upravo za taj dom su aplicirali s projektom u želji nabave stolarije za objekt.

Izvođenjem limarskih radova okončana je rekonstrukcija krovišta vatrogasnog doma DVD-a. Postavljeni su oluci, vjetar lajsne te podašiv strehe limenom lamperijom. Volonteri su, između ostaloga, skinuli postojeći crijep te sudjelovali u rekonstrukciji krovišta.

U sklopu vatrogasnog doma DVD “Korita” prošle godine napravljena je i dodatna garaža koja služi za smještaj vozila.

Ovaj vatrogasni dom će osim same svrhe za vatrogasno društvo, služiti svim građanima/kama za organizaciju i održavanje raznih događaja, obuka i sastanaka, te će doprinositi razvoju civilnog društva u ovoj općini.

Zanimljivo je kako se u prethodne tri godine broj obučenih profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca značajno povećao. U sustavu obuke koje organizira Uprava civilne zaštite Hercegbosanske županije/Kantona 10 do sada je školovano 54 profesionalna i dobrovoljna vatrogasca sa područja HBŽ/K10.

Ukupna vrijednost projekta je 7.424,39 BAM, od čega je iznos granta 4551,50 BAM, financijski je doprinijela firma EkoTerra d.o.o. u iznosu od 2622,89 BAM. Volonterski doprinos članova i članica društva iznosi 250,00 BAM.

Osnaživanjem kapaciteta organizacija civilnog društva, mjesnih zajednica te uključivanjem građana/ki i aktera iz zajednice u rješavanje lokalnih problema potičemo zajednički rad na lokalnom razvoju i promoviramo pozitivne primjere društvene angažiranosti u zajednicama. 

Projekt “Uređenje vatrogasnog doma Korita” realiziran je u okviru USAID projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruženje građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *