Projektom „Nabavka dijela opreme za gašenje šumskih požara” Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Rakitno, riješen je problem nedostatka opreme.  Društvo je opremljeno sa dvije motorne pile, dva puhača lišća, dvoje profesionalne vatrogasne rukavice, jednom ručnom svjetiljkom, pet vatrogasnih odjela i pet vatrogasnih kaciga sa naočalama. Sve to im znatno poboljšava sposobnost za brže i sigurnije gašenje požara.

Dobrovoljno vatrogasno društvo nastalo je zbog nedovoljnih kapaciteta civilne zaštite. Građani/ke su se okupili te formirali dobrovoljno vatrogasno društvo. Ovo je čest odgovor zajednice na ovom području BiH gdje imamo povećan broj DVD-ova jer u određenim periodima godine su prisutni požari na više lokacija. Kako bi se pravovremeno moglo odgovoriti na ovaj problem i zaštititi ljude i imovinu, mehanizam dobrovoljnih vatrogasnih društava je izrazito bitan.

Ovo društvo je bilo jedan od glavnih nositelja akcije gašenja velikog požara na Čvrsnici koji se dogodio 2022. godine. Tom prilikom izgubili su dosta opreme ili je ista oštećena, a kako bi mogli nastaviti raditi i štititi ljude i imovinu, neophodna im je bila nova oprema. Prijavom projekta su uspjeli osigurati dio nove opreme za rad.

Članove društva raduje činjenica da će od sada moći lakše obavljati ovaj zahtjevan i odgovoran posao te time doprinositi svojoj općini i građanima.

Ukupna vrijednost projekta je 12.999,65 BAM, od čega je iznos granta 7.499,00 BAM. Projektu su doprinijeli Općina Posušje te društvo iz vlastitih izvora u iznosu od 5.200,65 BAM. Volonterski doprinos članova i članica iznosi 300,00 BAM.

Osnaživanjem kapaciteta organizacija civilnog društva, mjesnih zajednica te uključivanjem građana/ki i aktera iz zajednice u rješavanje lokalnih problema potičemo zajednički rad na lokalnom razvoju i promoviramo pozitivne primjere društvene angažiranosti u zajednicama. 

Projekt „Nabavka dijela opreme za gašenje šumskih požara” realiziran je u okviru USAID projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruženje građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *