U periodu od 1.1. do 15.11.2022. godine Centar za građansku suradnju vršio je monitoring aktivnosti vijećnika i vijećnica u GV/OV: Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Livno, Kupres, Tomislavgrad, Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški i Čapljina.

  • Aktivnih vijećnika/ca je 70 od ukupno 245 ili 28,57%. Oni se informiraju prije početka sjednica, pročitaju materijale, diskusije su suvisle, korisne, nema neprovjerenih informacija i nema nepovezanih diskusija izvan dnevnoga reda.
  • Srednje ili povremeno aktivnih vijećnika/ca je 26 ili 10,61%, to znači da se na sjednici jave jednom ili su na nekim sjednicama aktivni, dok su na drugim sjednicama pasivni.
  • 149 ili 60,82% vijećnika/ca je neaktivno odnosno pasivno (76 vijećnika/ca su se za godinu dana mandata javili za riječ samo jednom ili nekoliko puta, a čak 73 vijećnika/ca se nikada nije javilo za riječ).
Aktivnost vijećnika/ca u 11 OV/GV za 2022. godinu

Prema intenzitetu sudjelovanju vijećnika/ca na sjednicama OV/GV možemo ih podijeliti na: aktivne (vijećnik/ca koji na svakoj ili skoro svakoj sjednici sudjeluje u radu, postavlja pitanja, daje prijedloge, diskutira i dr.), srednje aktivne (vijećnik/ca koji sve radi kao i aktivni vijećnik/ca, ali nema taj kontinuitet, npr. na pojedinim sjednicama je aktivan, a  na drugim pasivan), neaktivne (vijećnik/ca koji je sudjelovao u raspravama, postavljao pitanja samo na nekoliko sjednica, ovdje smo uvrstili vijećnike/ce koji su se do pet puta javili u periodu od jedne godine) i one koji se u godinu dana mandata nikad nisu javili za riječ (vijećnici/ce koji uglavnom dolaze na sjednice, ali ne sudjeluju u raspravama, ne postavljaju pitanja, ne repliciraju i dr.).

Kompletan izvještaj o radu općinskih/gradskih vijeća i uprava te pojedinačne izvještaje za sve vijećnike/ce iz 11 općinskih/gradskih vijeća možete pronaći ispod:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *