Centar za građansku suradnju Livno u proteklom periodu organizirao je jedanaest sastanaka/emisija pod nazivom „Građani pitaju, kandidati odgovaraju“ u 11 općina/gradova.

Uz poštivanje preporučenih epidemioloških mjera na sastancima su sudjelovali građani i građanke, predstavnici/ce mjesnih zajednica i organizacija civilnog društva te kandidati za načelnike/ce i gradonačelnike/ce na Lokalnim izborima 2020. godine u Glamoču, Posušju, Bosanskom Grahovu, Drvaru, Širokom Brijegu i Ljubuškom, a na Radio Grude, Radio Mango u Livnu, Radio Čapljina, Kupreški radio i Radio Tomislavgrad su realizirane radijske emisije.

Na šest održanih sastanaka i pet radijskih emisija sudjelovalo je 19 kandidata za načelnike/ce i gradonačelnike/ce na Lokalnim izborima 2020. godine u 11 općina/gradova od ukupno 30 kandidata.

Najveći odaziv, zainteresiranost građana za sudjelovanje na sastanku i postavljanje pitanja kandidatima bio je u Glamoču, a najmanji odaziv na forum kandidata bio je u Ljubuškom. Sudionici/ce sastanaka – građani, predstavnici/ce mjesnih zajednica i organizacija civilnog društva su u izravnoj komunikaciji s kandidatima postavljali pitanja i tražili odgovore i rješenja za lokalne probleme i potrebe stanovništva, a u radijskim emisijama komunikacije se aktivno odvijala putem telefonskih javljanja i društvenih mreža.

Kandidati za načelnike/ce i gradonačelnike/ce su na sastancima i u emisijama odgovarali na pitanja građana koja su unaprijed bila delegirana ali su također građani imali mogućnost izravno postavljati pitanja.

Pitanja koja su bila postavljana kandidatima su se odnosila na segmente lokalne samouprave i planove kandidata za naredno mandatno razdoblje: pitanja mladih i politika prema mladima, zdravstvena i socijalna skrb, migracije stanovništva – iseljavanje, zapošljavanje, infrastruktura, funkacioniranje mjesnih zajednica, transparentnost, modernizacija, turizam, zaštita prirodnih resursa, gradnja mikro/mini hidroelektrana i termoelektrana, ekologija, komunalne usluge, divlje deponije, gospodarstvo, poljoprivreda, vodoopskrba, elektrifikacija, poticaji i pomoć za mlade, za poduzetnike, privrednike, OPG-ove, organizacije civilnog društva, udruge, sportske klubove,…

Glavni zaključci sastanaka su povećanje transparentnosti, poboljšanje suradnje i komunikacije između svih lokalnih aktera u zajednicama, modernizacija i ubrzavanje procesa te motiviranje i uključivanje građana u procese donošenja odluka. Većina sudionika/ca sastanaka, građanki i građana upravo ove zaključke vidi kao temelj zdravog i demokratskog društva i kao glavne pokretače promjena na kojima je nužno predano raditi, a neophodno ih je provoditi u lokalnim samoupravama radi bolje funkcionalnosti i učinkovitosti.

Lokalna samouprava je ključna za sve građane te uključivanje u procese donošenja odluka dokazuju da su promjene moguće i da svaki građanin sudjelovanjem i angažmanom u lokalnoj zajednici utječe na poboljšane uvjeta za život.

Sastanci/emisije „Građani pitaju, kandidati odgovaraju“ organizirani su kroz projekt ”Promicanje sudjelovanja građana u lokalnoj samoupravi” koji Centar za građansku suradnju Livno implemetira uz podršku Nacionalne zaklade za demokraciju (NED).

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *