U nastavku aktivnosti u okviru projekta „Zajedno za bolju i tolerantniju zajednicu“ srednjoškolci i srednjoškolke iz Livna imali su priliku sudjelovati na radionici u vijećnici Gradskog vijeća Livno.

Kroz radionicu „Upoznajmo jedni druge“, mladi iz Livna su u dijalogu s dopredsjednikom Gradskog vijeća Livno, Ivanom Perišom, imali priliku doznati više o tome kako funkcionira gradska uprava kao i o tome kako je ustrojeno gradsko vijeće.

„Kroz kratke crte mlade smo upoznali s načinom biranja vijećnika i brojem vijećnika, razgovarali smo o tome kako se donose odluke na gradskom vijeću, isto tako, upoznali smo ih i s načinom na koji se priprema sjednica i točke koje dolaze na dnevni red. Većina njih je prvi put ovdje i  vjerujem da su pod dojmom ali mislim da su svi zadovoljni.“ rekao je Periša.

Predsjednica Tijela za koheziju zajednice Grada Livna, Tonka Marinčić, prisutne je upoznala sa ovim tijelo i njegovom kohezivnom funkcijom u gradnji tolerantne zajednice te je predstavila Akcijski plan za koheziju zajednice kao strateški dokument donesen s ciljem unaprjeđenja lokalne zajednice.

Predavačica na teme komunikacije, pravde, tolerancije i diskriminacije bila je Jasminka Borković s dugogodišnjim iskustvom rada s mladima. Kroz interaktivna predavanja, igre i zadatke, svi sudionici/ce su imali priliku sudjelovati, uključiti se u razgovor te osvijestiti se o društvu u kojem živimo.

„Smatram da je trening o komunikaciji, predrasudama i toleranciji iznimno važan za svakog čovjeka kao teme koje su temelj svih međuljudskih odnosa. Mladi, posebno srednjoškolci, trebaju proći ovakve treninge i radionice!“, kazala je Jasminka te je stavila fokus na mlade i  primjenu usvojenih informacija u svakodnevnom životu.

Svim sudionicima/cama na radionici podijeljeni su informativni letci koji za cilj imaju pružiti osnovne informacije o borbi protiv mržnje i protiv djela počinjenih iz mržnje te su im slikovito prezentirani pojmovi tolerancije i diskriminacije s naglaskom na pojedinačni doprinos izgradnji tolerantnije zajednice u svakodnevnom životu ali i kroz ovaj projekt.

Učenica Gimnazije Livno, Andrea Čečura nakon sudjelovanja na radionici rekla je: „Naučila sam kako se bolje sporazumijevati s drugima, kako uvažavati tuđa mišljenja, kako ne trebamo biti agresivni ali ni pasivni u nekim situacijama. Sve ljude trebamo gledati jednako i trebamo biti puni poštovanja prema drugima.“ te je istaknula važnost međusobne suradnje i volontiranja u zajednici.

Naše aktivnosti podržane su kroz projekat „Unaprjeđenje društvene kohezije kroz saradnju u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini“ koji financira Fond za izgradnju mira Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (PBF), a provode Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u ime Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *