Autor: Nevena Dronjak

Fudbalski klub „Borac“ i Amatersko kulturno umjetničko društvo „Mira Lukač Drvar“ iz Drvara naredne godine proslavit će vijek postojanja kao čuvari tradicije i sporta ovog grada.

Fudbalski klub „Borac“ kao i Amatersko kulturno umjetničko društvo „Mira Lukač“ obilježiće stogodišnjicu postojanja u Drvaru. Ova dva društva osnovana su davne 1924. godine i nakon ovog postupka traju i danas.

  • Fudbal u Drvaru datira više od sto godina, kada je formiran Radničko-sportski klub „Borac“.

Predsjednica Fudbalskog kluba „Borac“, Jelena Dešić, istakla je da u klubu trenira čak 70 mališana, ali i oni starije dobi.

  • U našem klubu igraju momci različitih vjera i nacija, koji beskrajno vole Drvar i žele opstati na tlu Drvara kao nosioci titula FK.
 Fudbalski klub „Borac“

Međutim, iz godine u godinu se susreću sa brojnim finansijskim problemima.

“Nedostaje tu još mnogo toga, kao što je ulaganje u stadion, svlačionice, sportska oprema, kao i nabavka jednog kombija kojim bi fudbaleri mogli da putuju na gostujuće utakmice” – istakla je Jelena.

Amatersko kulturno umjetničko društvo „Mira Lukač“ je također osnovano 1924. godine pod nazivom Kulturno umjetničko društvo „Drvar“.

“2016. godine mijenja ime u Amatersko kulturno umjetničko društvo „Mira Lukač Drvar“. Promjenom imena odata je počast Miri Lukač za sve ono što je učinila na očuvanju tradicije i afirmaciji kulturnog bogatstva drvarskog područja” – naveo je koreograf i predsjednik AKUD-a Radoslav Bosnić.

Amatersko kulturno umjetničko društvo „Mira Lukač Drvar“

Društvo ponosno broji preko 100 članova, uglavnom omladinci koji teže očuvanju samog društva.

  • Do 1995. godine društvo je brojalo više od 500 članova svrstanih u više sekcija. Amatersko kulturno umjetničko društvo je nosilac mnogobrojnih nagrada i priznanja osvojenim na raznim smotrama i festivalima širom svijeta.

Kao i fudbalski klub i ovo društvo broji mnoge probleme, koji su također vezani za opstanak samog društva ali i opstanak omladine na ovim krajevima.

  • Društvo nema stalni izvor prihoda. Jedina pomoć je od opštine Drvar, ali to nije dovoljno za normalan rad jednog društva koje proslavlja vijek postojanja.

Ova dva društva su ponos našeg Drvara. Izrodili su divne i plemenite ljude koji se bore za Drvar, ali i za opstanak ova dva društva. Ali, nažalost, problema je previše, svaka pomoć bi dobro došla. Drvar je uvijek imao talentovanu omladinu, koja su zbog obrazovanja, ali i manjka perspektive napuštali ovaj grad. Nadamo se da će ova stogodišnjica postojanja podstaknuti omladinu da pored svih nedaća koje su zadesile ova društva ljubav za igrom i sportom ostaje vječno.

Ovaj medijski sadržaj nastao je u okviru projekta Centra za građansku suradnju „Promoviranje participacije građana u lokalnoj upravi“ uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za demokraciju/NED. Sadržaj je isključiva odgovornost autora i ne mora nužno održavati stavove NED-a ili CGS-a.

Korištenje sadržaja i njegovo ustupanje trećim stranama je moguće uz prethodnu suglasnost Centra za građansku suradnju, Livno.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *