Predstavnice ABF-a na sastanku u Livnu

U okviru projekta „Zajedno za radnička prava“ koji CGS implementira uz podršku Međunarodnog Olof Palme Centra, predstavnice švedske organizacije ABF, Mariana Emanuelsson i Camilla Mörberg,  boravile su u radnoj posjeti Centru za građansku suradnju u Livnu.

Arbetarnas Bildningsförbund, skraćeno ABF, je nestranačko i neprofitno Udruženje za radničko obrazovanje osnovano 16. studenog 1912. godine u Švedskoj. Demokracija, raznolikost, pravednost i jednakost temelji su njihovog djelovanja, a dijele vrijednosti sa radničkim pokretom. ABF ima preko 50 podružnica diljem Švedske i 300 organizacija članica.

Suradnja između ABF-a i Centra za građansku suradnju uspostavljena je kroz proces učenja s ciljem razmjene dobrih praksi, znanja i iskustava. Tijekom radne posjete, CGS je predstavnice ABF-a upoznao sa političkom, ekonomskom i socijalnom situacijom u Bosni Hercegovini, stanju u oblasti ljudskih prava, s nevladinim sektorom i civilnim društvom, a posebno sa sindikalnim i radničkim pokretom koji djeluje u BiH.

Sastanak u prostorijama Centra za građansku suradnju

U svrhu boljeg upoznavanja i razumijevanja, Centar za građansku suradnju je organizirao zajednički sastanak sa predstavnicama ABF-a i članovima/icama Mobilnog tima Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava koja djeluje u okviru projekta „Zajedno za radnička prava“.

Mariana Emanuelsson i Camilla Mörberg predstavile su rad i strukturu švedskog Udruženja za radničko obrazovanje: „Glavni zadatak ABF-a je podizanje znanja o ljudskim pravima i demokraciji, a vizija nam je svijet i društvo koji su oslobođeni od svih pritisaka i nepravde“, pojasnile su predstavnice ABF-a te naglasile da je svim radnicima/cama potrebno osigurati educiranje i usvajanje novih znanja i vještina.

Predstavnici/ce sindikata i članovi/ce Mobilnog tima iz Unsko-sanskog kantona, Zehra Hadžić i Muhamed Mahmutović, Kantona 10, Marko Žižić, Zapadnohercegovačkog kantona, Vjekoslav Markota i Hercegovačko-neretvanskog kantona, Edina Čomić, imali/e su priliku upoznati gošće iz Švedske i s njima razmijeniti primjere dobre prakse ali i probleme s kojima se svakodnevno suočavaju radnici/ce i sindikati u Bosni i Hercegovini.

Razmjena dobrih praksi s Mobilnim timom Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava

Zehra Hadžić, predsjednica Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantonalnog odbora USK, upoznala je prisutne sa situacijom u sindikatima na području cijele Bosne i Hercegovine. „Problemi s kojima se suočavaju radnici/ce u BiH svakodnevno su mnogobrojni, najviše iz razloga razjedinjenosti i nedostatka solidarnosti između sindikata u državi. Sindikati, članovi i vodstvo, se moraju ohrabriti i ojačati kako bi vratili povjerenje radnika/ca u sindikat i borbu za bolja prava, a to se postiže kontinuiranim educiranjem i privlačenjem novih članova/ica“ istaknula je gospođa Hadžić.

Upoznavanje Mariane i Camille s prirodnim ljepotama BiH

Izvršna direktorica Centra za građansku suradnju, Zulka Baljak, izrazila je značaj ove suradnje za CGS, članice Koalicije, ali i za bh. društvo, zahvalila se predstavnicima ABF-a na prilici za učenje te je najavila i daljnje aktivnosti koje će CGS realizirati s ABF-om.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *