PD „Cincar“ Livno je društvo sa velikom tradicijom u našoj zajednici. Osnovano je  23. travnja 1929. god. kao podružnica Hrvatskog planinarskog društva iz Zagreba, s prekidima u radu koji su trajali od 1941-1982. godine. Pauza u radu tijekom Domovinskog rata počela je 1991. i trajala do ožujka 1998. godine. Društvo od tada djeluje na njegovanju i širenju planinarske aktivnosti na području Livna.

Misija Planinarskog društva „Cincar“ je da kroz ponudu atraktivnih sportskih sadržaja u prirodi, svim ljubiteljima prirode, a posebno mladoj populaciji, promijeni odnos prema očuvanju životne sredine kao i stav prema očuvanju vlastitog zdravlja, te da kroz planinarske aktivnosti njeguju i razvijaju psihofizičke i tjelesne sposobnosti i promoviraju prirodne ljepote Livna i livanjskog kraja.

Društvo posjeduje planinarski dom „Kruzi“ sa svim sitnim i krupnim inventarom, izgrađen je 2008. godine i smješten na Krug planini-Cincar (1265 mnv), lokalitet Radetine košare. Dom je u vlasništvu Društva 1/1, a izgrađen je kao kuća dvokatnica sa kuhinjom, velikom blagovaonicom, dnevnim boravkom, dvije velike spavaonice sa po 20 ležećih mjesta i potkrovljem sa 9 ležećih mjesta.

Budući da je u nekoliko zadnjih godina oslabilo sudjelovanje mlađe populacije u aktivnostima, Društvo je moralo poduzeti prijeko potrebne mjere, navode iz PD Cincar. S promjenom uprave Društva, intenzivirao se rad na povećanju i pomlađivanju članstva, te uključivanju većeg broja mladih i aktivnih članova u tijela uprave Društva. Osnovni cilj novog rukovodstva je kontinuirani rad na jačanju planinarskih aktivnosti, organiziranje pohoda kako na ovdašnje tako i na planinske vrhunce diljem BiH, ali i zemalja regije, voditi brigu o imovini Društva, posebno o Planinarskom domu Kruzi i kontinuirano raditi na povećanju članstva.

Kako bi ostvarili zacrtane ciljeve, nova uprava Društva je tijekom srpnja i kolovoza organizirala nekoliko aktivnosti: pohod na Čvrsnicu, dvodnevni izlet na Leliju i Zelengoru, sudjelovali su na Danima planinara Herceg-Bosne u Bogodolu, obilazak grebena i svih vrhova Kamešnice, izlet na Kurtegića dolac na Kamešnici i izlet na Troglav.

U svrhu ostvarivanja ciljeva Društva, osmišljen je i implementiran projekt „Nabavka i prezentacija opreme za zahtjevnije izlete“ kroz koji je nabavljena oprema za zahtjevne izlete sa svrhom motiviranja i uključivanja većeg broja ljudi iz zajednice u planinarske aktivnosti. Ukupna vrijednost projekta je 10.062,79 KM, od tog iznosa Grad Livno i Društvo su financijski doprinijeli sa 2.525,41 KM, sredstva podgranta iznosila su od 6.753,00 KM te volonterski doprinos u vrijednosti 784,38 KM.

Oprema kao što su kacige, sigurnosni pojasevi, užad, karabineri, dereze, krplje, itd., potrebna je za osobno osiguranje na zahtjevnijim planinarskim izletima, a ta vrsta izleta je sve češća radi atraktivnosti i to posebno mlađoj populaciji. Iz tog razloga je i projektom zamišljeno upravo da Društvo nabavi ovakvu vrstu opreme kako bi ona bila dostupna na posudbu članovima Društva, ali i svima u lokalnoj zajednici koji se već bave ovakvom aktivnošću te svima koji imaju interes i žele se okušati.

Pored nabavke opreme, izrađen je i promotivni materijal, zastave, zastavice, tehničke majice i pamučne majice koji će Društvu koristiti za promociju, kao i za prezentaciju nabavljene opreme i organiziranje obuka o korištenju opreme. Također, i prostorije PD „Cincar“ su preuređene te su stvoreni uvjeti sa sigurno čuvanje i skladištenje opreme, ali i lakše vođenje evidencije o posudbi, korištenju i održavanju opreme.

Oprema je prezentirana na tradicionalnoj manifestaciji Dani Cincara koja je održana krajem rujna 2021. godine, a na kojoj je sudjelovalo više od 250 planinara i ljubitelja prirode iz lokalne zajednice kao i iz cijele BiH i Hrvatske.

Članovi PD Cincar iz Livna su nabavljenu planinarsku i alpinističku opremu prvi put testirali penjući ferratu na Omiškoj Dinari, a nakon ispenjane ferrate i odmora na tvrđavi Fortici, popeli su se na najviši vrh Omiške Dinare – Kula na 864 mnv.

PD Cincar, oprema za 125 članova/ica, ljubitelja i zaštitnika prirode

Osnaživanjem kapaciteta organizacija civilnog društva i uključivanjem aktera iz zajednice u rješavanje lokalnih problema potičemo zajednički rad na lokalnom razvoju i promoviramo pozitivne primjere društvene angažiranosti u zajednicama. 

Projekt „Nabavka i prezentacija opreme za zahtjevnije izlete“ Planinarskog društva „Cincar“ iz Livna realiziran je u okviru projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruženje građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *