Centar za građansku suradnju Livno je u periodu od 23. lipnja do 3. srpnja 2020. godine održao Mrežne sastanke za predstavnike mjesnih zajednica i nevladinih udruga/organizacija na temu: „Sudjelovanje građana u lokalnoj samoupravi – sudjelovanje u procesu donošenja odluka i proračun/budžet na lokalnoj razini, zagovaranje“.

Sastanci su održani u jedanaest općina i gradova: Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Tomislavgrad, Kupres, Livno, Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški i Čapljina.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici mjesnih zajednica, udruga, općina i medija uz poštivanje epidemioloških mjera zaštite koje su preporučene od nadležnih institucija.

Kroz dugogodišnji rad na terenu i suradnju s mjesnim zajednicama, Centar za građansku suradnju Livno kontinuirano je radio na poboljšanju položaja i statusa mjesnih zajednica kao jedinica lokalne samouprave kroz sastanke, edukacije, radionice kao i izdavanjem preporuka koje bi u konačnici pomogle, poboljšale i osnažile rad mjesnih zajednica.

Izvršna direktorica CGS-a Livno, Zulka Baljak koja ima dugogodišnje iskustvo u poticanju aktivnosti mjesnih zajednica i lokalnih udruga na mrežnim sastancima predstavila je nacrte dokumenata koji su rezultat svih dosad provedenih aktivnosti na uključivanju i sudjelovanju građana u procesima donošenja odluka.

Navedeni nacrti dokumenata su objedninjene preporuke koje je CGS Livno godinama prikupljao i analizirao, te će isti biti revidirani i prilagođeni potrebama mjesnih zajednica iz svih općina i gradova kako bi dokumenti dobili finalni oblik koji će biti upućen na raspravu Gradskih/općinskih vijeća.

Na sastancima se razgovaralo i o ulozi i funkcioniranju mjesnih zajednica koje su dodatno dobile na značaju tijekom pandemije COVID-19, gdje su mjesne zajednice i njihovi članovi pomagali svojim sugrađanima, dijelili maske i humanitarne pakete. Ovakav zajednički rad i međusobno pomaganje se provodi u većini navedenih općina i gradova, izuzev Livna, Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova gdje izbori za mjesne zajednice nisu provedeni 8 godina.

Važnost postojanja mjesnih zajednica, njihov rad i neometano funkcioniranje polazište je demokracije, a odgovornost je na svakom pojedincu i aktivnom građaninu koji se uključivanjem u procese donošenja odluka bori za promjene.

Sastanci su održani uz financijsku pomoć NED, National Endowment for Democracy.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *