Autorica: Azra Mhmutović

U srcu Stoca, Demir Mahmutčehajić se ističe kao čovjek koji ne samo da se bori za očuvanje okoliša, već i aktivno doprinosi smanjenju siromaštva u svojoj lokalnoj zajednici. Njegova inicijativa za reciklažu ambalaže predstavlja inspirativnu priču o tome kako pojedinac može napraviti značajan uticaj na društvo i sredinu u kojoj živi.

Demir je započeo svoj projekt s jednostavnim ciljem: pomoći ljudima koji se suočavaju s ekonomskim teškoćama, posebno onima koji su na marginama društva. Kao društveni aktivista i osoba koja je prisutna na terenu, često se suočavao sa situacijama da od njega traže pomoć. Pozive za pomoć nije odbijao, finansirao je nekoliko porodica do određenog trenutka, kada je shvatio da svi oni mogu učiniti nešto zauzvrat. Njegov rad je rezultirao smanjenjem broja prosjaka na ulicama.

Kako je to postigao?

Ponudio je 20 konvertibilnih feninga za otkup limenke, staklene ili plastične boce. Otkupom ambalaže po cijeni od 20 kf po komadu, Demir potiče lokalno stanovništvo da aktivno sudjeluje u procesu reciklaže. U zamjenu za prikupljenu plastiku, staklo i aluminij, on izdaje vaučer za market ili apoteku. Ova inovativna metoda ne samo da smanjuje količinu otpada, već i pomaže ljudima da dođu do osnovnih potrepština ili lijekova. Ono što je važno istaći, pri korištenju ovih vaučera nije moguće kupiti alkohol i cigarete.

U njegovom projektu aktivno učestvuje desetak porodica koje se bave sakupljanjem ambalaže, i svi su zadovoljni rezultatima. Demir otkupljenu ambalažu presuje u velike bale i drži na svom imanju u Stocu dok ne pronađe najoptimalnije rješenje za preusmjeravanje iste.

Do sada je otkupio nevjerovatnih 400.000 boca. Primjera radi, na brani Grabovica zadržano je 350.000 boca, što ilustrativno pokazuje važnost i veličinu Demirovog poduhvata.

Sve ovo Demir radi iz patriotskih razloga, s idejom da doprinese svojoj zajednici i očuvanju okoliša. Demir Mahmutčehaijić nije samo ekološki junak; on je primjer kako pojedinac može promijeniti svoj svijet i inspirirati druge da učine isto.

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Promoviranje sudjelovanja građana u lokalnoj upravi” koji Centar za građansku suradnju iz Livna implementira uz podršku Nacionalne zaklade za demokraciju (NED). Sadržaj i stavovi izneseni u tekstu su osobni stavovi autora i ne odražavaju stavove Centra za građansku suradnju i Nacionalne zaklade za demokraciju. Korištenje sadržaja i njegovo ustupanje trećim stranama je moguće uz prethodnu suglasnost Centra za građansku suradnju.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *