Sve više je osoba u BiH koji su u potrebi, bilo zbog nedostatka financijskih sredstava, zdravstvenih problema ili jednostavno zbog osjećaja izolacije. Osobe treće dobi, često su ostavljene same i suočavaju se s problemima kao što su neadekvatna prehrana, nedostatak društvenog kontakta i poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Dok tehnologija može takvo stanje djelomično olakšati u smislu daljinske komunikacije i dostupnosti informacija, ništa ne može zamijeniti ljudsku toplinu i osobni kontakt.

Kao odgovor na sve težu socijalnu situaciju u BiH ali i u Livnu, dvije livanjske srednje škole, Gimnazija Livno i Srednja strukovna škola pokrenule su dva društveno korisna projekta s ciljem ublažavanja ovog stanja ali i pomoći najpotrebitijim.

Školska pučka kuhinja u Livnu pokrenuta je u sklopu Srednje strukovne škole Silvije Strahimir Kranjčević gdje djelatnici i učenici koji se školuju za zanimanje kuhar pripremaju obroke te ih dostavljaju ljudima u stanju socijalne potrebe.

Namirnice potrebne za rad pučke kuhinje prikupljaju sami učenici/ce i djelatnici/ce tijekom školske godine, a tijekom skoro desetogodišnjeg rada bilo je organizirano nekoliko humanitarnih akcija gdje su prikupljana sredstva za rad.

S obzirom da u Livnu ne postoji pučka kuhinja kao dio strukture, učenici/ce i djelatnici/ce su kroz školsku pučku kuhinju popunjavali nedostatak podrške osobama i obiteljima u stanju potrebe. Kroz godine je bivao sve veći broj korisnika, a sistemska podrška školskoj pučkoj kuhinji je izostala. 

Gimnazija Livno je u studenom 2021. godine svečano otvorila „Hladnjak dobrote“ te su pokrenuli istoimenu sekciju unutar škole.

Prigodom otvaranja i pokretanja ovog čina dobrote iz Gimnazije su izjavili da pozivaju sve Livnjake da pune ovaj hladnjak svaki dan. Učenici/ce i djelatnici/ce to rade svaki dan, a sugrađani dolaze, ostavljaju namirnice u Hladnjaku i zarazno tim činom šire nadu u dobro, u čovjeka, u sutra.

Razmišljajući o ovim izazovima, postavlja se pitanje: kako možemo bolje iskoristiti tehnološki napredak kako bismo riješili socijalne probleme i poboljšali kvalitetu života svih naših sugrađana? Možda je odgovor u integraciji inovacija u društvene politike i humanitarne napore, kako bi se osiguralo da svaki pojedinac, bez obzira na dob ili okolnosti, može živjeti dostojanstveno i s poštovanjem. Upravo u vremenu kada smo postigli nevjerojatne tehnološke uspjehe, važno je ne zaboraviti temeljne vrijednosti solidarnosti, brige i suosjećanja prema onima kojima je potrebna naša pomoć. Samo zajedničkim naporima možemo stvoriti društvo u kojem svi imaju priliku prosperirati, bez obzira na izazove s kojima se suočavaju.

Ova priča je dio projekta “Zajedno za bolju i tolerantniju zajednicu” koji sprovodi Centar za građansku suradnju iz Livna u cilju uključivanja mladih u društvene teme i promocije pozitivnih i filantropskih inicijativa. Aktivnosti organiziramo zahvaljujući projektu “Unaprjeđenje društvene kohezije kroz saradnju u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini” kojeg financira Fond za izgradnju mira Ujedinjenih nacija, a sprovode ga Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *