Grafiti, kao oblik umjetnosti, već desetljećima intrigira i kontroverzan je dio urbane kulture diljem svijeta. Oni koji ga stvaraju često ga doživljavaju kao način izražavanja, prosvjeda ili jednostavno kao sredstvo za uljepšavanje gradske okoline. Međutim, grafiti nisu uvijek dočekani s odobravanjem; često su metom kritike i predstavljaju izazov za vlasti i građane.

U svojoj suštini, grafiti su umjetnički radovi koji se izvode na javnim površinama, kao što su zidovi, mostovi ili vlakovi. Njihovi kreatori često koriste sprejeve ili marker kako bi svoje ideje prenijeli na beton ili metal. Ova forma umjetnosti može biti izrazito kreativna i inspirativna, često reflektirajući političke stavove, društvene probleme ili jednostavno estetski izričaj autora.

Korijeni grafita sežu do samih početaka ljudskog društvenog života. Grafiti su nastali i prije zapisane riječi: prvi crteži na zidovima pojavili su se u pećinama tisućama godina prije Krista. „Špilja ruku“ koja se nalazi u Argentini, jedno je od mjesta na kojima se mogu vidjeti najranija ljudska nastojanja da ostave svoj trag u vremenu.

U Livnu se srećom susrećemo s malim brojem ružnih ili uvredljivih grafitnih poruka. Naša zajednica ima snažan osjećaj poštovanja prema javnom prostoru i javnoj imovini, što se odražava i u minimalnom prisustvu neovlaštenih grafita. To je rezultat zajedničkog napora građana, lokalnih vlasti i policijskih snaga koje redovito nadziru stanje u gradu.

Glasnogovornik MUP-a HBŽ Ivica Vrdoljak na temu grafita je kazao: „Mi kad zaprimimo dojavu, ili kroz operativni dio kad dođemo do određenih saznanja da se na određenim područjima, na određenim prometnim znakovima, objektima, ili u posljednjem slučaju na dječjoj igraonici, normalno da se poduzimaju određene operativne radnje. Izlazi se na mjesto događaja i napravi se očevid i kroz taj očevid pokušava se doći do počinitelja. Vrlo  teško je tu doći do samog počinitelja, vrlo često mi imamo problema da to nitko nije uočio, da nema nikakvih svjedoka da je se to pojavilo na određenom prostoru i onda se kroz taj operativni dio pokušava slagati nekakav mozaik kako bi se eventualno moglo doći do samog počinitelja.

Iako je umjetnost važan dio naše kulture, u Livnu se cijeni i poštuju pravila koja štite naše zajedničko dobro. Koalicija za borbu protiv mržnje “Uvažavanje” aktivno prati situaciju s grafitima u Livnu i uvijek oštro osuđuje bilo kakve neprimjerene poruke ili simbole koji se pojave na javnim površinama.

Društveni stavovi prema grafitima variraju. Dok neki smatraju da oni obogaćuju kulturnu scenu i pružaju platformu marginaliziranim glasovima, drugi vide samo neovlašteni upad u javni prostor koji treba strogo kažnjavati. Ovu kontinuiranu napetost između umjetnosti i zakonodavstva čini grafitiranje temom stalne debate.

Turistička zajednica Grada Livna svjesna je važnosti očuvanja javnog prostora, uključujući borbu protiv neprimjerenih grafitnih poruka koje mogu narušiti dojam grada i njegovu reputaciju kao turističke destinacije.

Grafiti su kompleksna tema koja odražava širok spektar društvenih i kulturnih perspektiva. Od svojih početaka kao izraza kreativnosti i prosvjeda do današnjeg dana, kada se često smatraju vandalizmom ili čak kaznenim djelom, grafiti potiču duboku raspravu o granici između umjetnosti i nezakonitog ponašanja. Stoga, dok grafiti i dalje intrigiraju i nadahnjuju, važno je razumjeti njihov utjecaj na zajednicu i nastaviti razvijati pristupe koji promiču kreativnost, ali i čuvaju javne prostore od neovlaštenog oštećenja.

Ova priča je dio projekta “Zajedno za bolju i tolerantniju zajednicu” koji provodi Centar za građansku suradnju iz Livna u cilju uključivanja mladih u društvene teme i promocije pozitivnih i filantropskih inicijativa. Aktivnosti organiziramo zahvaljujući projektu “Unaprjeđenje društvene kohezije kroz saradnju u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini” kojeg financira Fond za izgradnju mira Ujedinjenih nacija, a provode ga Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u ime Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *