Rakitno je naseljeno mjesto u Općini Posušje na prosječnoj nadmorskoj visini od 900 metara. Naseljeno mjesto ima oko 1500 stanovnika/ca koji žive na području dvije mjesne zajednice, Poklečani i Sutina.

Kroz mjesnu zajednicu Poklečani prolazi magistralna cesta Posušje-Jablanica, a veći dio mjesne zajednice je nenaseljen i nalazi se u prostoru Parka prirode Blidinje kao i najviši vrh planine Čvrsnice, Pločno 2228 mnv.

Mjesna zajednica Poklečani je prije dvije godine započela sa realizacijom projekta izrade vrtića u sklopu prostora osnovne škole Ante Brune Bušića u Rakitnu. Radovi su trajali nepune dvije godine i Vrtić „Veseli školarac“ je započeo sa radom 01.09.2021. godine ali bez vanjskog dijela vrtića, igrališta za djecu.

„Javni poziv za prijedloge projekata mjesnih zajednica i lokalnih organizacija civilnog društva u okviru „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“, vodstvo mjesne zajednice Poklečani je prepoznalo kao priliku da apliciramo za projekat dječjeg igrališta i zaokružimo cijelu priču u vezi kreiranja boljih uvjeta za djecu na području Rakitna.“, kazali su iz MZ Poklečani.

U drugoj polovici osmog mjeseca ove godine započela je izrada vanjskog dijela vrtića tj. pripremnih radova na dječjem igralištu.

Na igralištu su montirana igračke: kula sa toboganom, ljuljačka, tunel za provlačenje, vrtuljak te je kao podloga postavljeno 50 m2 antistres zaštitne gume.

MZ Poklečani, igralište za lokalni vrtić i školu

Projekt „Opremanje dječjeg igrališta namijenjenog za vrtić“ završen je 30.9.2021. Ukupna vrijednost projekta je 9.635,90 KM. Mjesna zajednica Poklečani i Općina Posušje su financijski doprinijeli projektu u iznosu 3.941,10 KM, podgrant sredstva su 5.344,80 KM, a volonterski doprinos u vrijednosti 350,00 KM.

Vrtić i dječje igralište su od iznimne važnosti za sve stanovnike Rakitna. Implementacijom projekata za dobrobit zajednice, MZ Poklečani su olakšati djeci odrastanje, a roditeljima organizaciju vremena radi prijevoza jer će sada djeca moći kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme na otvorenom.

Osnaživanjem kapaciteta mjesnih zajednica i uključivanjem aktera iz zajednice u rješavanje lokalnih problema potičemo zajednički rad na lokalnom razvoju i promoviramo pozitivne primjere društvene angažiranosti u zajednicama. 

Projekt „Opremanje dječjeg igrališta namijenjenog za vrtić“ mjesne zajednice Poklečani iz Posušja realiziran je u okviru projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruženje građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID.

Dječje igralište u sklopu vrtića u Rakitnom

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *